MIŠICA PSOAS

MIŠICA PSOAS

Kje se nahaja?

Psoas je velika mišica, ki povezuje noge s hrbtenico. V resnici so to tri mišice, ki povezujejo ledveni del hrbtenice, kolke in medenico. Potekajo na obeh straneh hrbtenice, povezujejo 12. prsno vretence z vsakim od petih ledvenih vretenc, potekajo čez medenico in se pripnejo na vrh stegnenice.

Kaj delajo?

Te mišice omogočajo, da se upognemo v kolkih in noge dvignemo k prsim, hodimo po stopnicah navzgor. Pomagajo nam premikati noge naprej pri hoji ali teku. Upognejo zgornji del trupa naprej, ko se nagnemo, da bi pobrali nekaj s tal. Prav tako stabilizirajo trup in hrbtenico med sedenjem in gibanjem. Psoas mišice podpirajo notranje organe in delujejo kot hidravlična črpalka, ki poganja kri in limfo v celice in iz celic. Povezujejo se tudi z diafragmo, kar pomeni, da so vitalnega pomena za naš organizem. Enako za telo, kot tudi za psihično počutje.

Dihanje oblikujemo in spreminjamo z diafragmo, hkrati pa je to tudi predel, kjer občutimo mnoge fizične simptome povezane s strahom, tesnobo in stresom.

Kaj se dogaja ko smo pod stresom?

Ravno tako je pomembna povezava psoasa z možgani. Predvsem s tako imenovanimi »plazilskimi možgani«. To je možgansko deblo, ki sproža naše instiktivne  reakcije in omogoča preživetje v kritičnih situacijah. Način sodobnega življenja, stalno v hitenju, tekmovanju, stresu, povzroča, da so mišice psoas konstantno v stanju pripravljenosti na boj ali beg. Kako? Ko doživimo stresno ali travmatično situacijo, se naše telo odzove tako, da se skrči. Napnejo se vse mišice, da se pripravijo na »boj ali beg«, ali pa telo »zmrzne«. Mišice psoasa se skrčijo, zato da zavarujejo naše vitalne organe. In povezano z sodobnim načinom življenja, so mišice psoas v stanju »boja ali bega« skoraj od rojstva. Kronični stres in posledično stalno zakrčene mišice, zato lahko vodijo do težav s hrbtenico, kroničnih bolečin v nogah, rokah, kolkih. Povzročajo lahko tudi prebavne težave in nepravilno dihanje.

Fizično telo pa ni edino, ki trpi zaradi kronično zakrčenega psoasa. Psoas je mnogo več kot mišica, ki skrbi za stabilnost telesa. Vpliva na vsa področja našega življenja, od tega kaj čutimo, na čustva, na naš odnos do sveta in do drugih ljudi.

Kar nekaj težav je povezanih s kronično zakrčenimi mišicami psoas. Lahko vpliva na naše čustveno stanje, vpliva na odnose z drugimi ljudmi in splošno zadovoljstvo z življenjem. Fizična in čustvena zakrčenost sta pogosto povezana tudi s strahom, ki je močno čustvo in se manifestira na nenavadne načine. Ko vzpostavimo ravnovesje v globokih notranjih mišicah, sprostimo tudi vse zastale napetosti. S tem se lahko osvobodimo neosnovanega splošnega strahu pred življenjem in tesnobe, kar nam močno izboljša fizično in psihično počutje. Posledično občutimo večji notranji mir.

Zavedanje, da so sproščene in prožne mišice psoas enako pomembne za naše čustveno ravnovesje, kot za fizično zdravje, je prvi korak, da mišici posvetimo pozornost, ki jo zasluži.

Z raztezanjem  in sproščanjem mišic psoas se povežemo z zdravilno in poživljajočo energijo, kar je povezano s prizemljenostjo in boljšim občutkom prisotnosti tukaj in zdaj. Ustrezna stabilnost telesa omogoča boljši pretok vitalnih energij, gibamo se bolj neomejeno in z več energije.

Kako sprostiti mišice psoas?

Joga in ostale vaje za raztezanja in sproščanje mišic psoas prav gotovo pomagajo. Lahko pa aktiviramo tresenje mišic, kar sprosti zastalo energijo in napetosti, ki so ostale v mišicah po stresih, travmah in po »boj ali beg« zakrčitvah. Dovolimo telesu, da se v bistvu nekontrolirano trese, tako kot samo hoče. Mi samo opazujemo in se zavedamo dogajanja. S tem vadimo tudi prisotnost tukaj in zdaj, prizemljenost in samoregulacijo telesnih odzivov.

PSOAS je izjemno pomemben sklop globokih mišic, ki so pogosto prezrte. Kumulativni efekt zanemarjanja teh mišic, stalni stres in zakrčitve se pogosto manifestirajo kot bolečine v hrbtu, kolenih, kolkih, neurejeni prebavi, hormonskih neravnovesjih, avtoimunih boleznih,….