ZAKAJ VEČ JEMO, KO SMO POD STRESOM?

Vsi vemo zakaj se redimo – pojemo več, kot porabimo. Vendar pa je bistveno vprašanje zakaj več jemo, ko smo pod stresom?

Kar precej povezav je med stresom in prekomerno težo.

Kronični stres moti spanec in ruši normalno raven sladkorja v krvi.  Kar povzroči lakoto in pot v hladilnik, ali v omaro s prigrizki, da lakoto potešimo.

Lahko se znajdemo v začaranem krogu. Zaradi stresa vedno slabši spanec, večji stres, višja raven sladkorja in večja lakota,….

Nivo sladkorja v krvi naraste ko jemo in pri zdravi (mirni) osebi se hitro vrne na normalno stopnjo. Ko smo izpostavljeni stresnim situacijam, se nivo sladkorja v krvi bistveno počasneje normalizira. To lahko traja tudi do 6x dlje kot, kadar smo mirni in brez stresa.

Zaradi stresa naše telo misli, da je napadeno in sprošča sladkor, da preskrbi energijo v mišice. Če te energije ne porabimo za boj ali beg, trebušna slinavka izloči insulin, da uravna nivo sladkorja v krvi.

Povišan nivo insulina in posledično padec sladkorja v krvi je razlog za lakoto. To je lahko tudi razlog, zakaj posegamo po prigrizkih, ko smo vznemirjeni ali razburjeni.

Podobno se dogaja, kadar slabo spimo, oziroma imamo moten spanec. Raziskave v GB so pokazale, da ljudje, ki imajo moten spanec, v povprečju pojejo 385 kcal dnevno več. Nekako toliko kot en velik kos peciva (muffin).

Tudi otroci bolj pogosto posegajo po prigrizkih, kadar so nenaspani. Raziskovalci so opazovali majhno skupino 3 in 4 letnikov, ki imajo še reden popoldanski počitek (spanec). Otrokom so odvzeli popoldanski počitek in zvečer so šli spat dve uri kasneje kot normalno.

Naslednji dan so ti otroci pojedli v povprečju 20% več kalorij, kot običajno. Več so posegali po prigrizkih v obliki sladkorjev in ogljikovih hidratov. Po tem jim je bilo dovoljeno spati, kolikor so hoteli. Še naslednji dan so pojedli približno 14% več kalorij kot običajno.

 

Pomembno: Kako lahko zmanjšamo vsakodnevni stres?

Dihanje – največ koristi bo, če bo tehnika dihanja postala naša dnevna rutina:

  • Dihajmo tako globoko, kot lahko. Med vdihom skozi nos, počasi štejemo do pet
  • Izdihnemo počasi skozi usta, vmes štejtemo do pet
  • Nadaljujemo z vdihom skoti nos in izdihom skozi usta – umirjeno
  • Vajo izvajamo 3-5minut

Potrudimo se za čim boljši in kvaliteten spanec

Vsak dan delajmo nekaj, kar nas veseli (sprehod, telovadba, vrtnarjenje, joga,…)

Krepimo svojo STRESOODPORNOST.

Pridružite se nam na sTREsisTREs delavnicah, kjer bomo s telesa stresli napetosti in zakrčitve. Naučili se bomo regulirati svoje stresne odzive. Doživljanje stresa ne bo več tako intenzivno in bistveno hitreje se lahko vrnemo v stanje mirnosti. Postajamo bolj ljubeči in tolerantni. Izboljša se kvaliteta spanja. Lažje razmišljamo in se skoncentriramo na pomembne naloge.