Kaj je tehnika TRE

 

Kaj je tehnika TRE

TRE označuje kratico za vaje za sproščanje napetosti, stresa in travme

(Trauma Release Exsercises)

 

TRE – vaje za sproščanje napetosti, stresa in travme so preproste vaje, ki se jih z lahkoto naučite in izvajate sami. Čeprav so same vaje enostavne,  gre za izredno globok nevrofiziološki proces. Gre za serijo vaj, s katerimi v telesu sprožimo blag in povsem naraven odziv tresenja, s katerim sprostimo napetosti in zakrčitve v mišičnem tkivu, katere ostajajo v telesu, kot posledica preživetih stresnih dogodkov. Tresenje je povsem naraven mehanizem, katerega imamo vgrajenega v naš nevrofiziološki sistem.  TRE lahko uporablja in izvaja vsak, saj smo tudi vsi zasnovani na način, da se po preživetem stresnem ali travmatičnem dogodku tresemo. Naučili so nas, da tresenje ni primerno, da ga je potrebno skriti, da izraža našo šibkost in nemoč. Vendar pa je to popolnoma naraven mehanizem, s katerim sprostimo nakopičeno energijo in zakrčenost, ki smo jo potrebovali pri soočenju s stresno situacijo.

Ko doživimo stresno situacijo se naš organizem odzove z vzburjenjem. Pospeši se srčni utrip in dihanje,  sproži se vrsta biokemičnih procesov. Začnejo se izločati stresni hormoni adrenalin in kortizol, napnejo se mišice, organizem se pripravi na boj ali beg. V kolikor stresne situacije ne moremo razrešiti, naše telo zamrzne.

Če stresnemu odzivu organizma ne sledi sprostitev napetosti in počitek, ali če so stresne situacije dolgotrajne in stalne (npr. služba) se naše telo ustrezno prilagodi tako, da je ves čas v stalni  pripravljenosti na boj ali beg ali celo v stalni zakrčenosti .  Takšno stanje zahteva ogromno energije in vodi v izčrpanost.

Ustvari se začaran krog. Naše telo signalizira možganom, da smo še vedno pod stresom, čeprav v resnici nismo, napetost in zakrčenost pa se kopičita. To lahko vodi v različne bolezni, bolečine v hrbtu, križu, rokah, nogah. Lahko postanemo razdražljivi, pretirano čustveno odreagiramo na v bistvu nepomembne dražljaje, nespečnost, celo razne avtoimunske bolezni, hormonsko neravnovesje, …

TREsenje sprosti prekomerno vzburjenje celotnega organizma.  Skozi življenje smo se naučili zadrževati tresenje, češ da je neprimerno , da kaže našo šibkost in nesposobnost soočati se s težkimi situacijami. Tako smo se naučili potlačiti učinkovit,  naraven odziv organizma za sprostitev.

Tresemo se tudi ob veselih dogodkih, ko smo zelo vznemirjeni (npr. poroka, ali veselje otroka). V teh primerih je tresenje še nekako družbeno sprejemljivo. S tresenjem naše  telo sprosti napetosti in se vrne nazaj v normalno stanje mirnosti.

Pri izvajanju tehnike TRE s preprostimi telovadnimi vajami aktiviramo mehanizem tresenja in se mu prepustimo, hkrati pa ves čas spremljamo dogajanje v telesu. Prepoznamo vzorce in odtise, ki jih stres in travme puščajo v našem organizmu. Ves čas smo prisotni tukaj in zdaj, kar nam pomaga pri prepoznavanju telesnih odzivov na stresne izkušnje.

Organizem se otresa napetosti in zakrčitev ter sprošča mišice in globoka tkiva.

Postajamo bolj čuječi, sočutni, ljubeznivi do sebe in drugih, lažje in bolj suvereno vzpostavljamo nove povezave z okolico. Lažje in bolj samozavestno smo se sposobni soočati z novimi stresnimi izkušnjami. Okrevanje po stresu je hitrejše, usposobimo se telo povrniti v stanje homeostaze v kratkem času.

Kako nam TRE lahko pomaga?

 • S TREsenjem pomirimo nevro-fiziologijo in se znova povrnemo v stanje umirjenosti in sproščenosti
 • S TREsenjem postopno sproščamo nakopičeno energijo in zadržano gibanje
 • TREsenje je sproščanje našega odziva na stres
 • TREsenje nam pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje
 • Postajamo bolj tolerantni do drugih
 • Naši odzivi v bodočih stresnih situacijah postajajo blažji in bistveno hitreje se povrnemo v stanje mirnosti
 • Zmanjšajo se kronične napetosti in bolečine v mišicah, hrbtenici, rokah, nogah
 • Naučimo se samoregulacije – lažje in bolj učinkovito nadzorujemo svoje odzive v stresnih situacijah
 • Naučimo se prizemljenosti – spet občutimo svoje telo in dogajanja v telesu
 • Postajamo bolj ljubeči in sproščeni  do sebe in drugih
 • Lažje in bolj samozavestno vzpostavljamo medsebojne odnose in komunikacijo z drugimi
 • Naučimo se dovoliti telesu, da samo ustrezno zaključi stresno ali travmatično izkušnjo
 • Naučimo se preiti iz čustev, še preden nas le-ta preplavijo v telesno občutenje stresnega odziva

Tehniko je razvil dr. David Berceli,  na osnovi več kot 20 letnega proučevanja odzivov in reakcij ljudi predvsem na vojnih območjih in na območjih velikih naravnih katastrof. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako dr.Berceli sam razloži kaj je TRE.

Video je last TREslovenija